Congresul Central-European al Gazelor Naturale Septembrie 2023 | Sibiu, România
În perioada 27-29 Septembrie 2023, compania noastră a avut onoarea de a participa la Congresul Central – European al Gazelor Naturale, organizat de către SNTGN Transgaz SA, în pitorescul oraș Sibiu. Evenimentul a reprezentat un moment definitoriu pentru securitatea energetică a Europei și a oferit o platformă de discuții și schimb de idei între specialiștii din domeniul infrastructurii eneergetice, și gazelor naturale, în special.
Ne mândrim să fim o voce în cadrul industriei de profil și a panelurilor de discuții. Pe parcursul congresului au fost organizate opt paneluri, iar delegații de înalt nivel au abordat teme de actualitate de real interes, precum: diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale și a rutelor de transport în Europa Centrală, de Sud Est și Balcani, incertitudinea geostrategică pe piața europeană de energie, viitorul gazelor naturale în mixul energetic european pe termen mediu și lung, consolidarea securității energetice europene, dar și finanțarea investițiilor în dezvoltarea infrastructurii de gaze naturale.
Dl. Ciprian Paltineanu, Director General INSPET, a împărtășit alături de echipa sa, din cunoștințele și experiența companiei în cadrul discuțiilor axate pe Consolidarea securității energetice europene – PANEL 4 și Finanațarea investițiilor în dezvoltarea infrastructurii gaziere din Europa Centrală, de Sud-Est și Balcani – PANEL 5. Dar în același timp, atenția a fost și către subiecte precum Optimizarea proceselor prin digitalizare și Diplomația energetică.
Cele opt paneluri de discuții care s-au desfășurat pe parcursul celor două zile de Congres au acoperit o gamă variată de subiecte cheie din industria gazelor naturale, oferind o perspectivă comprehensivă asupra provocărilor și oportunităților din sector, și anume:
PANEL 1
Incertitudinea geostrategică pe piața europeană de energie
Congresul a abordat preocupările privind stabilitatea și siguranța aprovizionării cu energie, luând în calcul contextul geopolitic în schimbare. Cum poate contribui gazul natural la consolidarea securității energetice europene a fost o întrebare centrală în cadrul Congresului. Printre speakeri s-au regăsit Dl. Ion Sterian – Director General SNTGN TRANSGAZ SA, Dl. Constantin Dudu Ionescu – Consilier de Stat, Dl. Virgil Popescu – Deputat, Camera Deputaților, Comisia pentru Mediu și Echilibru Ecologic și alte personalități conectate direct cu domeniul infrastructurii gazelor naturale.
PANEL 2
Investiții în infrastructura gazieră națională – vector de dezvoltare sustenabilă a comunităților locale
Panelul a evidențiat importanța investițiilor în dezvoltarea și prosperitatea comunităților locale. De asemenea, s-au discutat soluțiile și strategiile care pot asigura o infrastructură gazieră sustenabilă și un viitor mai sigur pentru câte mai multe zone / comunități din România.
PANEL 3
Diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale și a rutelor de transport în Europa Centrală, de Sud-Esr și Balcani
Cu o creștere continuă a cererii de gaze naturale, diversificarea surselor de aprovizionare și a rutelor de transport este esențială pentru asigurarea securității energetice a regiunii. Panelul a oferit participanților o perspectivă mai clară asupra evoluțiilor din acest domeniu.
PANEL 4
Consolidarea securității energetice europene
În contextul schimbărilor climatice și al provocărilor geopolitice, securitatea energetică a devenit un subiect vital.
Dl. Ciprian Paltineanu, Director General al INSPET, a participat în cadrul acestui panel și a expus o perspectivă valoroasă asupra modului în care industria gazelor naturale poate juca un rol crucial în consolidarea securității energetice europene. Prin intermediul experienței sale și expertizei în domeniu, a subliniat importanța diversificării surselor de aprovizionare cu gaze naturale și necesitatea de a dezvolta infrastructura de gaze naturale. Aceste aspecte sunt esențiale pentru a evita situații de vulnerabilitate în aprovizionarea cu energie și pentru a face față provocărilor din ce în ce mai complexe ale pieței energetice europene.
În același timp, a fost subliniată și importanța forței de muncă și calitatea acesteia – pe fondul schimbărilor constante, piața forței de muncă se confruntă cu provocări semnificative, iar adaptabilitatea și resursele umane devin un element esențial pentru succesul organizațiilor și companiilor private.
PANEL 5
Finanțarea investițiilor în dezvoltarea infrastructurii gaziere din Europa Centrală, de Sud-Esr și Balcani
Unul dintre momentele definitorii ale Congresului a fost Panelul 5, care a abordat tema finanțării investițiilor în dezvoltarea infrastructurii gazelor naturale si a avut focus pe România. Acest panel a adus în prim-plan provocările și oportunitățile legate de dezvoltarea acestui sector în țara noastră.
Finanțarea investițiilor în dezvoltarea infrastructurii gazelor naturale este un element cheie în asigurarea aprovizionării sigure și eficiente. Construirea și modernizarea infrastructurii de transport și distribuție a gazelor naturale necesită investiții semnificative, iar la Congres s-au discutat modalități de asigurare a acestora.
În cadrul Panelului 5, prezența companiei INSPET a reprezentat un moment important prin discursul Dlui. Ciprian Păltineanu, Director General INSPET, care vine cu expertiză solidă de peste 20 ani ca investitor în domeniul energiei, bancher și consultant de business.
În corelație cu participarea INSPET în cadrul acestor 2 paneluri de discuții, este important să evidențiem și provocările legate de dezvoltarea sectorului de profil în România. Aceste provocări le percepem din punctul de vedere al companiei noastre, ca furnizor de servicii pe partea de Construcții și Antrepriză Generală în domeniul infrastructurii de fluide (gaze naturale, petrol, apă, canalizare, hidrogen).
Astfel, subliniem importanța critică a disciplinei financiare și a respectării termenelor de plată de către Instituțiile Publice în cadrul dezvoltării infrastructurii energetice din România și a proiectelor aflate în desfășurare – către companiile cu capital privat care desfășoară efectiv aceste lucrări.
Este necesar să fim toți conștienți că nu putem avea o dezvoltare a infrastructurii din România atât timp cât fondurile pe anumite paliere de lucrări se blochează arbitrar, deși – la momentul la care s-au inceput lucrările – aceste proiecte erau validate ca fiind sigure și continue (vezi fondurile POIM – acest lucru ridică îngrijorări cu privire la capacitatea companiilor de a-și susține activitățile și de a finaliza proiectele propuse în cadrul acestui program).
Toate aceste întârzieri sau blocaje afectează semnificativ companiile implicate și dezvoltarea infrastructurii nu poate avansa eficient în aceste condiții. Dezvoltarea infrastructurii nu se poate face dacă vulnerabilizăm chiar acele companii care construiesc infrastructura respectivă!
Participarea activă a companiei INSPET și echipa sa au subliniat importanța vitală a asigurării unui mediu financiar stabil și predictibil pentru companiile implicate în dezvoltarea infrastructurii gaziere din România. Este esențial să se găsească soluții pentru a asigura finanțarea proiectelor și respectarea termenlor de plată către jucătorii angrenați în proiectele respective.
PANEL 6
Optimizarea proceselor din industria energetică prin utilizarea noilor tehnologii digitale
Inovația tehnologică joacă un rol crucial în eficientizarea producției și distribuției de gaze naturale, după cum au menționat partcipanții la discuții: Dl. Mircea Abrudean – Secretar Genaral al Guvernului, Dl. Bogdan-Gruia Ivan – Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Dl. Aristotel Jude – Director General Adjunct ROMGAZ, Dl. Gheorghe Ștefan – Director General Executiv CNR-CME, Dl. Levente Lukacs, Cegh – Expert Superior și Manager Regional pentru piața din România.
PANEL 7
Viitorul gazelor naturale în mixul energetic european pe termen mediu și lung
Delegații au discutat rolul continuu al gazelor naturale în producția de energie și strategiile pentru utilizarea lor pe termen mediu și lung.
PANEL 8
Diplomația energetică – Răspunsuri la provocări și scenarii pentru viitor
Experți și lideri au analizat modul în care diplomația joacă un rol crucial în abordarea provocărilor energetice. Au fost dezbătute strategii și scenarii viitoare pentru asigurarea securității energetice și a relațiilor internaționale dinamice în contextul energetic global.
Evenimentul s-a desfășurat la Hotel Hilton, în Sibiu, un oraș care reprezintă un simbol al unității europene, fiind Capitală Culturală Europeană și gazda unor întâlniri de nivel înalt în timpul Președinției Române a Consiliului Uniunii Europene. De asemenea, acest loc a fost ales cu un dublu simbolism, amintind că sediul social al SNTGN Transgaz SA se află la Mediaș, în județul Sibiu, și că aici a fost construită în 1914 prima conductă de transport gaze naturale din România și din Europa.
********
La acest Congres am reprezentat comunitatea, compania și familia extinsă INSPET cu mândrie și recunoștință față de tot ce înseamnă “a construi cu profesionalism” și față de fondatorii care au pus bazele solide în urmă cu peste 30 de ani!
Puteți afla noutăți și mai multe informații despre compania INSPET pe LinkedIn, pe Facebook, pe YouTube și din site-ul www.inspet.ro.
********