CONTACTEAZĂ-NE

INSPET TALKS | Bogdan Pândaru

INSPET TALKS | 2022

Bine v-am găsit la conversațiile cu și despre oamenii care au un impact în infrastructura energetică, în domeniul construcțiilor și în mediul privat de business românesc. Ne dorim să aducem în prim plan realitatea celor ce muncesc zi de zi, fie că sunt antreprenori sau angajați, să venim cu idei și povești cu sens, inspiraționale atât la nivelul personal cât și cel organizațional.

În cadrul acestei serii de conversații, invitatul de astăzi este Dl. Bogdan Pândaru, Directorul General Adjunct al companiei INSPET. Bogdan Pândaru s-a născut o dată cu INSPET, este la bază inginer cu specializare în transportul, depozitarea și distribuția hidrocarburilor, în plus are specializare în domeniul tehnologiei sudurii. Cu o experiență de lucru de peste 11 ani în domeniul construcțiilor și infrastructurii energetice, este în permanentă comunicare cu echipele de lucru de pe șantiere și de pe Platforma Industrială Vest. Știe că succesul și performanța se obțin prin muncă. Crede în tenacitate, disciplină și este un hard-working autentic.

Conversația cu Bogdan Pândaru a plecat simplu și natural de la ideea că este născut în același an în care a luat ființă și compania INSPET. Vorbim despre cum este să crești la propriu în spiritul acestei companii, în ideea de a munci și a prețui activitatea fiecărui om în cadrul firmei, dar și despre bucuria de a fi un familist convins.

V-ați născut în același an în care INSPET devenea în totalitate o companie privată. De copil ați fost crescut în spiritul INSPET. Astăzi lucrați și sunteți Director Adjunct al acestei companii – aflată în Top 50 firme de construcții din România. Cum vedeți dvs. această evoluție? 

Evoluția am văzut-o firească și normală. După ce mi-am terminat studiile, tatăl meu m-a aruncat practic în lupta aceasta ce se numește Inspet. Am început în partea de șantier, am lucrat în șantier, am fost alături de oameni. Nu am venit direct în sediu pentru că am fost crescut într-un spirit în care trebuie să știi ce face fiecare. Într-o asemenea companie, pe partea tehnică, dacă nu știi exact ce face fiecare om nu ai cum să îi ceri acelui om să facă acel lucru, ca să fii sigur că acel lucru va fi făcut bine.

Greșeala poate fi fatală în acest domeniu. Riscurile acestei industrii, mai ales în partea noastră de oil&gas, sunt foarte mari. Nu îți permiți să faci greșeli din punct de vedere al materialelor, din punct de vedere al sudurii, din punct de vedere al pregătirii oamenilor. Faci greșeli – vei trage consecințe și nu dorim acest lucru. De 31 de ani compania INSPET nu a avut incidente. Mai bine spus, nu am avut nici o scrisoare de garanție executată.

Prin această seriozitate ne-am căpătat și încrederea beneficiarilor. Noi în fața beneficiarilor suntem bine văzuți: o companie veche cu tradiții, cu oameni care au condus înainte, conduc și acum – urmașii lor conduc și acum. Încredere – se bazează foarte mult pe încredere în această industrie – încredere pe lucrul bine făcut, corect executat, pe faptul că ai utilaje, că ai siguranța în respectivul constructor că vei avea acea lucrare bine făcută.

Flota de utilaje este una generoasă, nu pot să stau acum să o enumăr. Eu pun bază foarte mult pe echipe. Echipa pentru mine e cea mai importantă. Eu am pornit – mai ales de la partea de implementare sudură orbitală pipeline și cu tot ce am făcut – echipele de lucru pentru pipeline. Asta a însemnat echipă. Fiecare trebuie să știe ce face. Fiecare are etapa sa pe care trebuie să și-o urmeze și să își facă check-listul pentru ea. Și am făcut acest flux și totul merge excelent, ajungem la aceste performanțe cum am făcut și pe BRUA – la număr bun de suduri executate la zi și cu cât mai puține defecte.

Din momentul în care ați preluat funcția de Director General Adjunct ați avut o viziune de ansamblu. Care ar fi punctele forte pe care vreți să le duceți mai departe în Inspet, cele pe care le-ați preluat și vreți să le duceți mai departe?

Cum este și deviza noastră – Tradiție și Performanță. Seriozitate. Nu vreau să îmi dezamăgesc înaintașii. Recunoștință.

Care credeți că ar fi caracteristicile managerilor cu cele mai bune performanțe?

Un manager cu bune performanțe eu îl văd să fie apropiat de oameni. Să știe să se impună până la un anumit punct și să știe în primul rând ce să ceară oamenilor. Dacă nu știi ce să-i ceri omului nici el nu-și va da. De asta spun tot timpul – „vrei să conduci, trebuie să știi ce conduci”. În primul rând să fii stăpân pe profesia pe care o ai.

Ne puteți vorbi despre ce înseamnă o echipă foarte bună în concepția dumneavoastră?

Depinde la ce nivel mă refer. Gândesc la nivel de șantier – echipa bună pe care o avem este un amalgam de meserii. Apoi la echipa pe care o avem la sediu –  lucrăm împreună și tot timpul ne sfătuim și venim cu soluții. Eu sunt omul soluțiilor și trebuie să vin cu ele și trebuie să gândesc înainte. E total diferit și echipa per ansamblu. Eu sunt foarte mulțumit de întreaga echipă a INSPET-ului. Am moștenit echipa asta. Istoric vorbind, eu am trecut prin toată generația INSPET-ului, începând cu ’91 de când a luat ființă, apoi în ’94 când a fost privatizată. Eu am prins toate aceste momente în companie, cum îmi spunea și tatăl meu – ai carte de muncă de pe la 4 ani. Și mi-a plăcut să învăț și mi-a plăcut să fiu alături de oameni. Altfel te privește omul când te duci să stai de vorbă cu el. Eu vorbesc cu toată lumea, trebuie să știu exact dacă e în regulă, ce le lipsește, ce fac – dacă mă duc în șantier trebuie să fiu între ei.

Cum vedeți relația între subaltern și manager, în noul context? 

Relația este una bună, de comunicare. Generațiile s-au schimbat, de când am venit eu de 11 ani în companie. Oamenii s-au schimbat mult în decursul anilor – în bine și sunt fericit și de bunăstarea lor, și de educație și de absolut tot. Eu spun că a fost numai un trend ascendent în care INSPET a funcționat și va funcționa. Au simțit o stabilitate, și facilitățile fiscale ce au venit în partea de construcții s-au văzut asupra oamenilor. Au susținut foarte mult și oamenii au evoluat. Eu am văzut o evoluție bună a întregului personal din domeniul construcțiilor.

Îmi doresc ca românii să rămână acasă, să lucreze în firmele românești. Eu sunt un patriot.

Aveți o experiență de lucru efectiv de 11 ani în domeniul construcțiilor și al infrastructurii energetice. Care a fost cea mai mare realizare ca proiect la care ați participat?

Toate proiectele la care am participat le-am considerat o mare realizare. Îmi aduc aminte cu bucurie de primul proiect semnificativ pe care l-am avut. A fost Nodul Tehnologic Moșu din Dâmbovița, o lucrare mare. După aceea am avut tronsoanele Conpet-ului, pe traseul Bărăganul Călăreți și a urmat BRUA, care a fost și va fi presupun pentru următorii ani cel mai mare proiect de pipeline din România. În anii anteriori a mai fost doar conducta de 1200 de mm Isaccea Negru Vodă – tranzitul.

BRUA pentru mine a însemnat o maturizare. Eu am văzut în această BRUA un loc unde trebuie să îmi etalez toate cunoștințele tehnice pe care le-am dobândit. Am avut lângă mine și o echipă extraordinară, l-am avut inclusiv pe tatăl meu și am putut gândi fiecare punct al acestei conducte pas cu pas. Am plecat de la nivel de sudură antrenament cu oamenii în baza Industrială Vest până la nivelul de lansare, testare și probe de presiune. A fost totul pus foarte bine la punct. Am finalizat-o cu un succes al subtraversării râului Olt, în luna noiembrie. O mare provocare pe care am avut-o acolo –  într-o noapte am decopertat cât două stadioane de fotbal și am adus duminica 10 excavatoare. Asta înseamnă să ai utilaje, să poți să te bazezi că ai utilaje. Atunci poți să fii sigur că vei face și respectivele lucrări. Viteza de reactie este un factor foarte important, să ai oameni pregătiți, să ai un lider între ei. Să iei decizii instant.

În domeniul acesta ai voie să greșești până la un anumit nivel. În sensul în care nu trebuie să riști. Ce ține de material, de execuție, de absolut tot. Nu riști – tot ce ține de oameni nu trebuie să riști niciodată. Omul în toată munca asta este cel mai important pentru mine, în primul rând. Plecând de la safety mă interesează ca omul să fie în siguranță, să lucreze –  e ca la o bătălie. Vreau să plecăm toți și să ne întoarcem toți. Am privit un șantier ca pe o bătălie.

Ați vorbit de cea mai mare conductă din cadrul BRUA. Dar BRUA a mai presupus și încă trei stații de comprimare a gazelor naturale pe care le-ați executat. 

Da. Stațiile de comprimare – am fost antreprenor general. Stațiile de comprimare sunt la un nivel de complexitate mult mai mare decât conducta propriu-zisă. Dacă pentru respectiva conductă ai nevoie de oameni care să știe sudură foarte bine, la stații ai nevoie de oameni puțin mai de finețe. Tehnici. Ei trebuie să citească planul. E o muncă mai fină într-o stație de comprimare, o muncă grea, de asemenea. Gradul de complexitate este unul foarte ridicat și unde nu îți permiți nici măcar să ai un mic defect de sudură într-o țeavă pentru că îți poate distruge o turbină, îți poate distruge un robinet, îți poate distruge orice și strici foarte repede. Chiar dacă la final totul se controlează interior, se controlează atât vizual cât și cu o cameră specială care se bagă în interiorul instalației.

Pentru că ați pornit teoretic putem spune de pe șantier, de la un nivel de inginer începător. Ați trecut prin toate etapele. Aveți o viziune de ansamblu. Ce sfat ați da unui tânăr absolvent care ar vrea să se angajeze, la INSPET sau generic?

În primul rând să devină un burete, să absoarbă informația din partea colegilor, să aibă putere de muncă pentru că avem nevoie de oameni care să muncească. Și atitudinea! În sensul să privească munca nu ca pe o obligație, să înceapă să îi placă – acolo este punctul în care se face diferența între un angajat banal și un angajat pe care te poți baza.

Și un angajat care are performanță. Performanța la un tânăr vine. Nu mai e cum spuneau înainte bătrânii noștri: „Acum ai nevoie de zece ani ca să poți progresa și să fii într-o funcție de conducere”. Nu. Astăzi poți avansa în doi ani, trei ani. Consider că un tânăr absolvent de facultate poate prelua frâiele. Asta dacă dovedește. Dacă se implică. Dacă vine cu soluții, după cum spun mereu: Care este soluția?

Ați spus că apreciați oamenii care au inițiativă, care vin cu soluții, care iau decizii rapid și care au curajul să comunice deschis, onest cu dumneavoastră. Există însă și oameni care poate își găsesc întotdeauna scuze. Cum reacționați?

Depinde de context. Uneori pot fi motive întemeiate pentru respectiva scuză. Dar nu prea mi se întâmplă sincer vă spun să avem personal să ne spună: îmi cer scuze nu pot face treabă respectivă. Nu prea mă lovesc de treaba asta.

Să trecem de la zona profesională către zona personală, către latura personală. Mai aveți timp de hobby-uri?

Mai deloc. Prefer să îmi aloc timpul pentru familie. Am doi băieți de care sunt foarte mândru și sper să îmi urmeze cariera așa cum și eu mi-am urmat tatăl, pas cu pas. Trebuie să ai o direcție în viață. Eu de copil am avut o direcție în viață și am știut unde voi lucra. Atât timp cât ai un tată care vorbește doar de conducte,  instalații, mașini, companie – un tată pasionat de profesia lui – iei direcția.  Eu tot timpul nu stăteam în casă ci fugeam la tata la serviciu, adică la INSPET. Eu aici am copilărit. Acum se mai întâmplă ca băiatul meu cel mare să îmi spună: „Tata, vreau să mergem la terenul de fotbal din arealul Platformei Industriale”.

Sunteți de părere că ați influențat semnificativ viețile unor persoane?

Da. Am influențat în momentul în care eram parte a școlii de sudură și veneau tineri care nu aveau nicio meserie, îi direcționam către această meserie și apoi plecau cu un job plătit foarte bine. Îi vedeam cum evoluează și prin asta pot să spun că am schimbat vieți. Am dat direcția.

Acest Podcast a fost prezentat de INSPET, companie românească, descendentă directă a unei istorii de șapte decenii de performanță în industria de petrol și gaze. Dacă v-a plăcut această conversație și credeți că putem fi inspiraționali pentru prietenii voștri, vă invităm să o dați mai departe și să arătăm împreună că și în România se poate, important este să vrem și să fim dispuși să muncim!

Puteți afla noutăți și mai multe informații despre compania INSPET pLinkedIn, pe Facebook, pe YouTube și din site-ul www.inspet.ro.  

Până la următoarea întâlnire vă dorim să fiți inspirați în tot ceea ce faceți!