CONTACTEAZĂ-NE

Hidrogen și Energie Verde pentru abordarea sustenabilă a viitorului energetic

În contextul obiectivului Uniunii Europene de a atinge neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon până în 2050, recunoaștem importanța efortului depus în această direcție de către fiecare țară membră și de către fiecare jucător din piață – companii, instituții publice, membri ai societății civile.

Prin colaborare și responsabilizare, putem accelera tranziția către viitorul sustenabil, în care energia verde și hidrogenul au un rol definitoriu în reducerea impactului asupra mediului și în promovarea unei economii cu emisii reduse de CO2. Ne aliniem obiectivelor atât la nivel macro, cât și celor cu aplicabilitate la nivel micro și susținem evoluția domeniului în care activăm.

Pornind de la experiența noastră în lucrări de construcții proiecte utilitare pentru fluide precum gazul, petrolul, produsele petrochimice și apa, ne pregătim activ pentru era hidrogenului, dezvoltând competențele necesare pentru a construi și implementa infrastructura de producție, transport, distribuție și stocare a hidrogenului într-un mod sigur și eficient. Captarea și stocarea carbonului sunt, de asemenea, direcții de dezvoltare.

În prezent, realizăm teste specifice: atât intern, pe propria Platformă Industrială, cât și cu colaboratori cu tradiție din mediul academic și profesional, atât din țară cât și din străinatate.

20%
gaze naturale
ÎN MIXUL ENERGETIC
2023
55%
infrastructura H2
BAZATĂ PE CONDUCTE GAZE
RECONDIȚIONATE
20
MTone H2
OBIECTIV DE PRODUCȚIE
PÂNĂ ÎN 2030
14%
H2
ÎN MIXUL ENERGETIC
2050

Pe măsură ce sursele regenerabile de energie completează o mare parte a decalajului energetic, gazele naturale devin un combustibil de tranziție important, estimând o creștere susținută până în 2050, în totalul mixului energetic.

Creșterea utilizării gazelor naturale este determinată, în parte, de faptul că acestea pot fi utilizate ca o alternativă mai puțin poluantă în comparație cu combustibilii fosili tradiționali.

În plus, infrastructura actuală a gazelor naturale poate fi reconvertită pentru transportul hidrogenului prin adaptarea și modernizarea conductelor existente, în vederea facilitării distribuției și stocării acestui combustibil regenerabil.

Hidrogenul reprezintă un vector energetic versatil și neagresiv din punct de vedere al mediului înconjurător, care poate fi produs în mod sustenabil și care va juca un rol cheie în sistemul integrat al energiei, în viitorul apropiat.

Utilizarea hidrogenului ca sursă de energie oferă o serie de avantaje: nu emite dioxid de carbon și aproape nicio altă formă de poluare atmosferică.

Se preconizeză că ponderea hidrogenului în mixul energetic european va crește de cel puțin 7 ori comparativ cu momentul actual (anul 2024) și va ajunge la aproximativ 14% în 2050.

INSPET este afiliată internațional Pactului Climatic European (PEC)
și Alianței Europene pentru Hidrogen Curat (ECH2A)

PROIECT INSPET S.A. DEZVOLTARE DURABILĂ | 2023

Ne alăturăm Financing Task Force din cadrul Mesei Rotunde de Transmisie & Distribuție H2 a ECH2A, sub egida ENTSOG

Ca membri activi ai Alianței Europene pentru Hidrogen Curat (European Clean Hydrogen Alliance), participăm la evenimente și grupuri de lucru la nivel internațional, care promovează investițiile și implementarea pe scară largă a tehnologiilor relaționate cu hidrogenul verde (curat). Ne utilizăm atât experiența de constructor cu tradiție în instalații gazifere de importanță strategică, pentru a contribui cu sugestii referitoare la nevoile de materiale specifice, tehnologiile de montaj, cât și mecanismele de finanțare aferente proiectelor de hidrogen.

INSPET este unicul constructor român specializat pe infrastructură de fluide și instalații complexe care se alătură din 2023 Mesei Rotunde de Transmisie & Distribuție H2 a acestei asociații, la nivel global. Includerea companiei noastre în acest grup de lucru reflectă atât interesul pe care îl avem pentru tranziția spre o economie a hidrogenului în România, cât și recunoașterea experienței și proiectelor realizate în domeniu.

PROIECT INSPET S.A. DEZVOLTARE DURABILĂ | 2022

Susținem viitorul durabil prin Energie Verde – Instalații Fotovoltaice

În căutarea soluțiilor durabile și eficiente pentru a acoperi consumul propriu de energie electrică și a contribui la protecția mediului, am scăzut amprenta de carbon cât și costurile operaționale prin utilizarea energiei solare produsă în parcurile proprii.

Prin intermediul acestui proiect, am instalat panouri fotovoltaice pe Platforma Industrială INSPET Vest (din Ploiești), care acum generează energie electrică curată și regenerabilă, ceea ce ne permite să reducem semnificativ amprenta de carbon și în mod direct și emisiile de gaze cu efect de seră. Vom continua investițiile în această direcție, țintind utilizarea energiei solare produsă din surse proprii în toate locurile de consum ale INSPET.

PROIECT INSPET S.A. DEZVOLTARE DURABILĂ | 2021

Suntem în prima linie a schimbărilor în domeniul mobilității

Ne-am asumat misiunea de a construi un viitor mai verde și mai curat, iar proiectul flotei de mașini electrice este un pas semnificativ în această direcție. Ne mândrim cu cea mai mare flotă de mașini electrice la acest moment în județul Prahova și cu infrastructură extinsă de stații de încărcare atât la sediu, cât și pe Platforma Industrială Vest (unde producem și energie din surse regenerabile).

Fiecare vehicul și utilaj electric adăugat la flota companiei contribuie la crearea unui mediu mai sănătos pentru comunitatea noastră și generațiile viitoare.

Înlocuim treptat vehiculele și utilajele cu motoare cu combustie internă cu cele electrice, ecologice.