CONTACTEAZĂ-NE

INSPET TALKS | Marian Cojocaru

INSPET TALKS | 2022

Bine v-am găsit la conversațiile cu și despre oamenii care au un impact în infrastructura energetică, în domeniul construcțiilor și în mediul privat de business românesc. Ne dorim să aducem în prim plan realitatea celor ce muncesc zi de zi, fie că sunt antreprenori sau angajați, să venim cu idei și povești cu sens, inspiraționale atât la nivelul personal cât și cel organizațional.

În cadrul acestei serii de conversații, invitatul de astăzi este D-nul. Marian Cojocaru, Inginer Șef în cadrul companiei INSPET. Marian Cojocaru este la bază inginer cu specializare în utilaj petrolier de schelă, în plus are specializare în domeniul gazelor naturale (instalator autorizat, responsabil tehnic cu execuția) cu peste 20 de ani de experiență în construcții de infrastructură energetică, industriale și civile. Crede în fundații bine construite, gândește în tone fier beton, în zeci de lucrări coordonate pe șantiere. În schimb, crede și în oameni, în forța lor de a construi și de a munci.

Cum apreciați piața construcțiilor în România? Și mai ales pe cea a construcțiilor de infrastructură energetică, a proiectelor utilitare pentru fluide?

Piața construcțiilor din România este într-o continuă dezvoltare. Dacă e să luăm piața de distribuție de gaz în care din păcate suntem deficitari la momentul de față undeva la 35% din gospodăriile din România sunt alimentate la rețeaua de gaze, au început în ultima perioadă să fie foarte multe lucrări pe acest sector de piață, în speță înființarea de distribuții de gaz inteligente – ceea ce presupune realizarea de stații de reglare și măsură, de conectare a acestora la sistemul de transport al gazelor naturale și bineînțeles executarea conductelor și branșamentelor la clienții finali. Acest lucru duce la îmbunătățirea vieții populației deoarece până la înființarea acestor distribuții se utilizau pentru încălzire lemnul de foc și cărbunele – surse de poluare.

Totodată în domeniul infrastructurii de fluide sunt foarte multe proiecte pentru alimentare cu apă și rețele de canalizare, cu stații de epurare și toată infrastructura necesară acestora. Mai sunt lucrări pentru stații de compresoare și stații de uscare gaze,  pentru mărirea capacității de transport și de stocare a gazelor în depozite. Lucrări sunt și piața este în continuă dezvoltare.

Putem spune că lucrați și sunteți în INSPET de-o viață. Ați început de pe șantier, șef formație, șef lot, șef șantier. Ați luat toate palierele începând de la un inginer începător și ajungând inginer șef în compania INSPET. Cum este să fiți Inginer Șef într-o companie de calibru?

Este în primul rând o mare responsabilitate.

Mi-ați povestit că ați fost Manager de Proiect al BRUA. BRUA a fost cel mai mare proiect de investiții de până acum al industriei gazeifere românești. A fost o provocare pentru dumneavoastră?

Da, a fost o mare provocare pentru că a trebuit în primul rând să stabilim programele atât ale societății noastre cât și ale membrilor Asociației. Noi am avut Lotul 1 care s-a întins pe 180 de kilometri. A trebui să ne asigurăm că le executăm la cerințele de calitate impuse în termenele asumate față de Beneficiar. De a ne asigura că am făcut totul corect, inclusiv refacerea terenului la starea inițială și redarea în circuitul agricol. Deci partea INSPET a constat în 180 km în Lotul 1 și 30 km în Lot 2. Au fost 210 km de conductă magistrală.

Asta fără să luăm în considerare stațiile de comprimare gaze naturale, parte tot ale proiectului BRUA. 

Da. Stațiile de comprimare au fost un alt contract, tot pe BRUA, dar nu am fost eu Managerul de Proiect.

Cum apreciați performanța? Ce înseamnă o performanță bună pentru pentru dumneavoastră?

O performanță bună pentru mine înseamnă să aduc cât mai multe proiecte în firmă, proiecte noi pentru a ne continua activitatea și totodată să ne asigurăm că le executăm la standarde de calitate impuse și în termenul asumat. Asta înseamnă o performanță foarte bună.

Aveți un reper? Vă comparați cu ceva?

Aș putea spune că mă compar cu foștii mentori care din păcate nu mai sunt printre noi – Domnul Președinte Petre Mustățea și Domnul Director General Adjunct Nicolae Pândaru – oameni de la care am avut foarte multe de învățat. Vreau să ajung la nivelul lor, dacă nu chiar să îi depășesc.

Cum este o zi obișnuită de lucru pentru dumneavoastră?

O zi obișnuită de lucru începe prin selectarea din Sistemul Electronic de Achiziții Publice a lucrărilor care apar pentru a fi executate. Studierea cu foarte mare atenție a fișei de date și a cerințelor solicitate pentru lucrările respective. După care facem o ședință de analiză cu membrii din cadrul departamentului și împărțim sarcinile. Cine se ocupă de întocmirea ofertei tehnice, de întocmirea ofertei financiare, de răspunsurile la clarificări ulterioare – lucru care ne ia mai mult de opt ore.

Ne puteți spune despre proiectele importante la care v-ați adus aportul de-a lungul timpului? Despre BRUA am atins ușor.

Da, am avut foarte multe proiecte. Deci am avut în 2003 un proiect susținut de Banca Mondială de înlocuire conducte și branșamente în județul Cluj însemnând 8 localități în lungime de 100 de kilometri. Am continuat în 2005 cu al doilea proiect finanțat de Banca Mondială și am avut conducta de distribuție Ungheni-Ogra și înlocuirea conductelor și branșamentelor din localitatea Șăulia însemnând undeva la 80 de kilometri și 4.000 de branșamente de gaz. Am continuat în județele Mureș și Sibiu cu o serie de localități la înlocuiri conducte și branșamente de gaz însumând 70 de kilometri și peste 5.000 de branșamente. Am lucrat în cadrul unui proiect de alimentare cu apă a orașelor Iernut și Cristuru Secuiesc. După care pe zona mea, adică pe zona județului Prahova, noi ca societate am executat înlocuirea conductelor și branșamentelor de gaz în proporție de 70% în orașul Băicoi; în totalitate în localitatea Blejoi – localitate destul de mare cu 60 de kilometri de rețea de distribuție de gaz și 6.000 de branșamente; în municipiul Ploiești; în mai multe cartiere în Brazi; în Ceptura; în județul Dâmbovița – în Pucioasa; în județul Galați – în localitatea Tecuci și Municipiul Galați.

Am fost și pe stațiile de pompare ale societății Conpet și înlocuirea tronsoanelor de conducte de transport țiței tot pentru Conpet în județul Dâmbovița, în județul Gorj și în județul Gorj – unde a fost primul meu loc de muncă la INSPET, în care am început cu înființări de distribuție de gaz în localitățile Bălești și Mătăsari.

Sunt multe. Plus am mai fost Manager de Proiect la stația de înmagazinare gaze naturale Grup 145 Bilciurești pe care am predat-o anul trecut și a fost o mândrie atât pentru mine cât și pentru societatea noastră, venind la inaugurare domnul premier Ciucă.

Am înțeles că este unul dintre cele mai mari depozite de înmagazinare a gazelor naturale din Europa.

Da, este cam al patrulea din Europa ca și volum de înmagazinare gaze naturale. Este un important strategic, mai ales în contextul geopolitic de astăzi.

Ca să puteți construi toate aceste obiective de care spuneți, în termenele de predare prestabilite, mai întâi trebuie să vă construiți echipele. Și aici ne referim la oamenii de care este nevoie pe șantiere, la muncitori calificați și necalificați. Cum este recrutarea acestor oameni? Care este dinamica lor?

Din păcate ne confruntăm ca toată industria românească cu penuria forței de muncă, dar societatea noastră sprijină prin burse elevi pe care îl vom pregăti pentru meseriile de care avem nevoie în special sudori, lăcătuși mecanici, dulgheri, zidari. Și totodată mai apelăm și la recomandările din partea angajaților noștri.

Vorbim de șantiere, vorbim de viața de șantier care nu este ușoară, nu este pentru oricine. Comparativ să spunem că acum 20 de ani, cum este viața pe șantiere în prezent?

Este modificată radical. Este schimbată radical în bine. În primul rând prin utilajele de care dispunem s-a simplificat foarte mult munca pe șantiere. În al doilea rând grija pe care o purtăm pentru angajații noștri. Dacă acum 20 de ani erau așa numitele campusuri, barăci în organizările de șantier, de cel puțin zece ani tot personalul nostru este cazat la hoteluri și pensiuni. Mijloacele de transport sunt ultramoderne. Deci nu există comparație.

Ca inginer șef în companie INSPET aveți o imagine de ansamblu și coordonați echipe. Cum reușiți să vă motivați echipele cu care lucrați, oamenii cu care lucrați?

În primul rând suntem ca o familie și există înțelegere – cunoașterea problemelor atât de serviciu cât și personale ale membrilor echipei pe care o coordonez. Plus în al doilea rând, motivația financiară. Și ne străduim să aducem și alți oameni noi în cadrul echipelor, să ne mărim echipa. Am găsit și avem colegi noi, colegi de șapte luni care s-au încadrat foarte bine în echipă. Avem și colegi mai vechi.

De exemplu cât ii trebuie unui inginer ca să ajungă la un nivel de cunoștințe care să îi permită să avanseze?

Minimum doi ani.

Să fie mentorat, să stea pe lângă un inginer din companie și să se învețe, să lucreze efectiv.

Să meargă prin toate departamentele, în special în șantiere și după care în funcție de abilitățile lui stabilim în ce departament va lucra. Dar doi ani minim trebuie.

Este compania INSPET o oportunitate pentru generațiile tinere de ingineri?

Bineînțeles. Este o mare oportunitate.

De ce spuneți asta?

Pentru că se pot dezvolta nu numai pe un domeniu strict, ci pe mai multe domenii.  O societate ca a noastră asigură o siguranță și o continuitate și mai ales că există posibilitatea reală de a avansa. Totul depinde de om.  De dorința de a învăța și puterea de a munci. Pot să spun prin exemplul meu – eu am plecat de la un simplu inginer și am ajuns Inginer Șef, într-o companie plasată în Top 50 firme de construcții din România. Și într-un timp nu lung. La noi în societate se cultivă valoarea.

Dacă ar fi să dați un sfat unui tânăr absolvent care vrea să se angajeze, care ar fi acesta?

În primul rând să învețe. Și în al doilea rând să fie serios și să înțeleagă că lucrurile acestea, cunoștințele nu vin într-o săptămână sau într-o lună, ci în timp.

Deci cumva să aibă răbdare, să se sedimenteze informațiile și toate cunoștințele pe care le acumulează?

Da, având răbdare.

După 20 de ani de experiență și de lucru efectiv inclusiv pe șantier, de unde ați început ca inginer începător, cum considerați că v-a modelat lucrul în teren?

Te modelează numai bine. E drept că te face mai dur, dar îți dezvoltă gândirea și luarea deciziilor rapide și deciziilor corecte. Bineînțeles că îți cresc capacitatea și bagajul de cunoștințe cu fiecare proiect mai ales că proiectele sunt diferite, nu sunt cu același specific. Și toate acestea duc la formarea unui foarte bun administrator, să zicem, un foarte bun organizator. .

Ați recomanda fiecărui inginer începător să aibă în vedere și zona de șantiere, nu doar de proiectare, birou, calculator?

Părerea mea că cel puțin un an să meargă pe șantier – îl va schimba foarte mult în bine. Îi va folosi foarte mult în viață.

Când vă gândiți la compania INSPET în care lucrați și de care sunteți atașat, care sunt primele cuvinte care vă vin în minte?

Profesionalism. Siguranță. Continuarea cu succes. Gândiți-vă că suntem de peste 31 de ani sub denumirea de INSPET, dar societatea noastră este de peste 70 de ani în domeniu.

Are o continuitate îndelungată. 

Și proiecte avem din ce în ce mai mari. Pe baza experienței și a oamenilor, a echipelor. Bineînțeles și dotările sunt de top.

Îmi puteți detalia puțin?

Bineînțeles. Dotări de top. Avem mașini semiautomate de sudură care ușurează foarte mult munca. Avem utilaje de ultimă generație însemnând excavatoare, buldoexcavatoare, buldozere, macarale lansator, macarale pe penuri. Toate sunt din flota proprie. Noi nu apelăm la terți pentru a ne folosi de utilajele sau mijloacele de transport ale acestora. Noi avem utilaje proprii, în plus dispunem de o fabrică de producție industrială pe Platforma Vest în care putem face foarte multe subansamble. Noi, INSPET.

Puteți să descrieți – ce confecții metalice sau ce puteți să realizați în această fabrică de pe Platforma Industrială INSPET Vest ?

Putem realiza de exemplu, la o stație de comprimare gaz, toate izometriile. Condițiile de lucru mai bune și productivitatea fiind mult mai mare într-o fabrică decât pe teren, ușurând foarte mult munca. Pe teren doar asamblăm. Plus că executam vase sub presiune, rezervoare, stații de măsură gaz, cam toată gama necesară într-un proiect de mare amploare.

Vin către dumneavoastră și cu întrebări ce țin ușor de latura personală. Acest domeniu al construcțiilor de infrastructură energetică este un domeniu în care sentimentele nu își au locul. Este un domeniu tehnic. Dar totuși ați participat și v-ați adus aportul la construcția multor obiective. Când treceți pe lângă un astfel de obiectiv – ce simțiți? 

Am un sentiment de mândrie, de satisfacție profesională. Totodată îți aduci aminte de colaboratori, de beneficiarii și de problemele care au existat în derularea proiectului respectiv, dar în primul și în primul rând este satisfacția lucrului bine făcut.

Cu profesia dumneavoastră ați fi putut oricând să plecați din România. Este o profesie cerută în străinatate, dar nu ați plecat. De ce nu ați plecat din România?

Așa este. Am avut noroc și lucrez la compania INSPET de când am terminat facultatea. Proiectele au venit unul după altul, diferite. Îmi place foarte mult ceea ce fac și am considerat că sunt util aici în România, n-am luat în calcul niciodată plecarea și lucrul peste hotare.

Ca hobby-uri. Mai aveți timp liber? Mai aveți timp și de hobby-uri? Ce vă face plăcere să faceți în timpul liber?

Da, mai am și timp liber, nu mult, dar mai am. Călătoriile și mă pasionează mult tehnica militară, în special avioanele de luptă. Cam astea ar fi în puținul timp liber de care dispun. Și bineînțeles odihna.

Acest Podcast a fost prezentat de INSPET, companie românească, descendentă directă a unei istorii de șapte decenii de performanță în industria de petrol și gaze. Dacă v-a plăcut această conversație și credeți că putem fi inspiraționali pentru prietenii voștri, vă invităm să o dați mai departe și să arătăm împreună că și în România se poate, important este să vrem și să fim dispuși să muncim!

Puteți afla noutăți și mai multe informații despre compania INSPET pLinkedIn, pe Facebook, pe YouTube și din site-ul www.inspet.ro.  

Până la următoarea întâlnire vă dorim să fiți inspirați în tot ceea ce faceți!