CONTACTEAZĂ-NE

Sectorul construcțiilor are nevoie de predictibilitate fiscală și de personal specializat!

Sectorul construcțiilor joacă un rol vital în economia României, contribuind la creșterea economică, generarea de locuri de muncă și dezvoltarea infrastructurii. În acest context, într-un demers proactiv de sprijinire a sectorului construcțiilor, Guvernul a organizat la finalul lunii iunie, o întâlnire de lucru cu reprezentanții patronatelor din industrie, în scopul dezvoltării unui dialog concret și a identificării măsurilor necesare pentru promovarea și consolidarea acestui domeniu esențial al economiei românești.

În cadrul acestei întâlniri au fost discutate o serie de teme importante relaționate cu domeniul construcțiilor. Asociaţia Română a Antreprenorilor din Construcţii (ARACO) a luat parte la discuție și a subliniat aspectele care reflectă preocupările și nevoile sectorului și care urmăresc îmbunătățirea condițiilor de lucru și a legislației în domeniu.

Am fost prezenți ca membri ARACO la această întâlnire de lucru, fiind reprezentați de Dl. Bogdan Pândaru, Director General Adjunct INSPET, care a propus, pe agenda de lucru a întâlnirii, o serie de subiecte legate de lipsa predictibilității în domeniul fiscal, dar și de efectele pe care deficitul de personal specializat îl are asupra stabilității și dezvoltării sectorului construcțiilor.

Stimularea investițiilor și creșterea economică

Menținerea unei cote de impozitare redusă a muncii pentru companiile din domeniul construcțiilor devine esențială pentru stimularea creșterii și susținerea sectorului în fața provocărilor economice. Patronatele din domeniu solicită menținerea facilităților fiscale pentru sectorul construcțiilor, cel puțin la nivelul actual al pragului care, în prezent, a fost modificat în jos la o treime față de cel anunțat inițial pentru o perioadă de 10 ani. Reprezentantul INSPET este de părere că, în condițiile unei stabilități fiscale, companiile vor fi mai dispuse să își extindă activitatea și să inițieze noi proiecte, ceea ce va duce la crearea de noi locuri de muncă și stimularea consumului.

De asemenea, menținerea unei cote de impozitare redusă a muncii din domeniul construcțiilor scade povara fiscală pentru sectorul construcțiilor și le permite să concureze în piață. Companiile pot aloca, astfel, mai multe resurse pentru cercetare și dezvoltare, ceea ce contribuie la îmbunătățirea tehnologică și la crearea de soluții inovatoare în domeniul construcțiilor și, indirect, la dezvoltarea proiectelor de infrastructură.

Extrem de important este și aspectul legal al predictibilității în domeniul fiscal. Menținerea unei cote de impozitare redusă a muncii contribuie la scaderea economiei subterane din sectorul construcțiilor – companiile vor fi motivate să opereze legal și să plătească impozitele datorate pentru muncă, în loc să evite plata impozitelor prin activități ilegale sau nedeclarate. Nu în ultimul rând, o cotă de impozitare redusă a muncii pentru companiile din construcții poate atrage investiții străine în sector. Investitorii străini privesc această măsură ca pe un stimulent pentru a-și dezvolta afacerile într-o economie cu o politică fiscală favorabilă pentru sectorul construcțiilor.

În concluzie, „menținerea facilităților fiscale pentru companiile din construcții reprezintă un stimulent crucial pentru dezvoltarea sectorului și susținerea economiei în ansamblu. Prin menținerea unei politici fiscale favorabile, guvernul poate asigura dezvoltarea durabilă a sectorului construcțiilor și contribuția acestuia la dezvoltarea infrastructurii și generarea de locuri de muncă” – susține Directorul General Adjunct al INSPET, Dl. Bogdan Pândaru.

Forța de muncă specializată, o necesitate!

În 2020, industria românească a construcţiilor a ajuns la 416.000 de angajaţi – un record al angajărilor. Cu toate acestea, 2 ani mai târziu, pe baza cererii exponențiale de fortă de muncă, România importă forță de muncă (în special din Asia) – cu 400% mai mulți muncitori străini (comparativ cu 2021). Există proiecte în România! Avem nevoie de forță de muncă seriosă, stabilă, responsabilă. 

Deficitul de personal specializat în sectorul construcțiilor poate avea efecte semnificative asupra stabilității și dezvoltării acestui sector. Cel mai vizibil efect al lipsei lucrătorilor calificați îl constituie scăderea productivității, pentru că muncitorii neexperimentați sau insuficient pregătiți pot avea dificultăți în a executa lucrările într-un mod eficient și de calitate bună. Lipsa de experiență și de cunoștințe tehnice poate duce la întârzieri în proiecte sau la necesitatea de a remedia lucrările efectuate necorespunzător ceea ce, la rândul său, duce la o creștere a costurilor în construcții.

Firmele de construcții se văd nevoite să angajeze forță de muncă suplimentară din străinătate sau subcontractori pentru a compensa lipsa de personal calificat. Acest lucru poate implica costuri suplimentare în ceea ce privește salariile, instruirea și coordonarea echipei de muncă. În cazul în care este necesară aducerea de muncitori specializați din alte regiuni sau țări, pe lângă toate costurile cu actele, transportul și cazarea, mai avem în vedere și diferențele culturale care nu sunt deloc de neglijat.

Am ajuns la momentul actual în România să avem proiecte, lucrări, dar să nu mai existe suficienți muncitori calificați români disponibili pentru a le efectua în deadline-urile cerute de furnizori. Sunt 3 direcții pe care le observăm: 1. români activi care au migrat în Occident pentru a lucra și  2. lipsa motivației interioare a tinerilor din România de a mai lucra în domenii de activitate considerate grele (dar să avem în vedere aici că toate condițiile de muncă din domeniul construcțiilor s-au îmbunătățit în mod semnificativ în ultimii 20 ani – pornind de la utilajele și echipamentele folosite, și ajungând la condițiile de cazare atunci când personalul este relocat pentru perioade de timp limitat, pe diferite șantiere) și 3. lipsa unei strategii coerente, la nivel macro, privind educația și direcționarea tinerilor către pregătirea profesională sustenabilă.

În plus, lipsa muncitorilor calificați, a maiștrilor și a mentorilor poate îngreuna adoptarea tehnologiei și inovarea în sectorul construcțiilor. În lipsa personalului pregătit în utilizarea unor practici inovatoare, companiile pot fi mai reticente în a implementa schimbări sau îmbunătățiri în modul de desfășurare a lucrărilor. Acest lucru poate împiedica, la modul cel mai realist vorbind, dezvoltarea sectorului.

Pentru a contracara aceste efecte negative, este necesară o atenție sporită asupra pregătirii profesionale și promovării carierelor în domeniul construcțiilor. Investițiile în programe de formare și educație, crearea de parteneriate între companii și instituții de învățământ, încurajarea tinerilor să aleagă o carieră în construcții pot contribui la atenuarea deficitului de personal specializat și la asigurarea stabilității și dezvoltării durabile a sectorului construcțiilor.

„Trebuie să pornim de la educație”!

Credem că educația este esențială pentru viitorul industriei construcțiilor. Activăm în domeniul de profil de peste 30 ani și susținem parteneriate în cadrul comunității noastre, pe zona educației.

Cei mai mulți dintre angajații din domeniul construcțiilor și-au obținut calificarea la locul de muncă. Există însă și sistemul de școli tehnice sau cel de învățământ profesional dual, care ar trebui să își capete o recunoaștere a rolului lor în procesul educațional.

La nivel teoretic, prin învățământul vocațional dual, elevii au posibilitatea să se integreze direct în industria construcțiilor, lucrând alături de profesioniști și dobândind experiență practică într-un mediu real de lucru. Această abordare permite elevilor să înțeleagă cerințele și nevoile reale ale sectorului construcțiilor și să se pregătească în mod corespunzător pentru a ocupa locuri de muncă în acest domeniu. Ei dobândesc abilități practice și tehnice necesare pentru a deveni muncitori calificați și pot contribui eficient la dezvoltarea industriei construcțiilor. La nivel practic, în schimb, situația se prezintă dezamăgitor, și afirmăm acest lucru pe baza propriei experiențe.

Despre învățământul profesional dual și muncitorii calificați

„În primul rând trebuie să ne gândim spre viitor și anume că trebuie să plecăm de la educație! Prin aceste parteneriate în domeniul educației, ne străduim să construim o punte solidă între teorie și practică, să promovăm inovația și să formăm viitoarea generație de profesioniști în construcții. Credem cu tărie că investiția în educație este cheia dezvoltării în industria noastră, iar noi suntem hotărâți să contribuim activ la această evoluție.

Prin proiectul de învățământ dual în care suntem parte activă, oferim elevilor oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile practice și teoretice în timp ce realizează stagiile de practică în cadrul companiei noastre și îi susținem cu burse. În plus, le oferim posibilitatea reală a deveni parte din echipa permanentă INSPET. Acest program le permite să acumuleze experiență valoroasă și să se pregătească pentru o carieră de succes în industria construcțiilor. Proiectul este dezvoltat pe parcursul a mai multor ani cu Liceul Tehnologic „1 Mai” Ploiești și Primăria Ploiești. 

Împreună cu profesorii și specialiștii Inspet mentorăm bursierii și le oferim acestor tineri oportunitatea de a dobândi experiența practică și de a-și dezvolta abilitățile într-un mediu real de lucru – pe Platforma Industrială VEST. Mai concret de atât nici că se poate – prin intermediul programului nostru de burse și stagii de practică, ne-am angajat să sprijinim viitoarea generație de muncitori calificați.

Nu ne oprim aici. Suntem parteneri cu Facultatea de Petrol și Gaze din cadrul Universității Petrol-Gaze Ploiești, oferind sprijin studenților prin stagii de practică și proiecte de cercetare. Încurajăm dezvoltarea competențelor tehnice și teoretice ale viitorilor ingineri și specialiști în construcții, contribuind astfel la creșterea potențialului industriei noastre”. susține Dl. Bogdan Pândaru, Director General Adjunct INSPET.

În toate aceste parteneriate, din partea noastră, ca angajator, eforturile sunt susținute și presupun alocarea de resuse materiale, bază de pregătire, personal de instruire. Rezultatele însă nu sunt la nivelul așteptat. 

De asemenea, acest tip de învățământ ar trebui să implice o strânsă colaborare între școli/profesori și companiile din sectorul construcțiilor. Astfel, unitățile de învățământ și companiile să lucreze împreună pentru a dezvolta programe relevante, adaptate la nevoile reale ale industriei. Ca firmă, noi putem furniza expertiză tehnică, facilități și mentori pentru elevi, oferindu-le oportunitatea de a se familiariza cu mediul de lucru și de a învăța din experiența practică. Iar după anii de studiu, absolvenții, fiind deja familiarizați cu industria și având competențe practice, devin atractivi pentru angajatori și pot contribui imediat la activitățile și proiectele companiilor. În acest mod s-ar reduce în mod semnificativ deficitul de personal specializat și s-ar susține stabilitatea și dezvoltarea sectorului construcțiilor.

Din păcate, însă, în practică, situația stă cu totul altfel. Nu generalizăm, dar mulți dintre elevii acestui stil de educație nu sunt interesați în mod real să învețe o meserie. Ei se înscriu doar pentru a primi o bursă, în timp ce profesorii nu reușesc să se impună ca autoritate, iar faptul că unii elevi lipsesc în mod masiv de la orele de teorie sau chiar de la cele de practică din cadrul companiei care le asigură bursa reprezintă semne de întrebare asupra calității și validității întregului sistem. Dacă doar companiile private depun eforturi, iar profesorii, diriginții și părinții nu contribuie activ la motivarea și direcțioarea acestor copii către „a învăța o meserie și a fi responsabili” – rezultatele bune nu au de unde să apară, iar în timp, companiile vor renunța să mai susțină un astfel de sistem.

Despre maiștri și rolul lor în colaborarea directă a inginerilor cu muncitorii de pe șantiere

La ora actuală, lipsa calității învățământului specializat ne afectează prin incapacitatea de a produce maiștri, care joacă rolul curelei de transmisie între ingineri și muncitori. Practic, maiștrii erau persoane provenite din rândul muncitorilor calificați, cu abilități practice reale și care aveau, totodată, calitatea de mentori – atât pentru ingineri, cât și pentru muncitori. Eu, personal, am învățat – după ce am ieșit de pe băncile facultății – partea practică a șantierului de la maiștri. Absolvenții acestui tip de învățământ ar trebui să dobândească nu doar competențe tehnice, ci și abilități transversale precum rezolvarea problemelor, comunicarea eficientă sau lucrul în echipă, pentru a fi  adaptați la schimbările și cerințele în evoluție ale sectorului construcțiilor”, spune Bogdan Pândaru, Director General Adjunct INSPET.

Sistemul de unități școlare care să garanteze atât dobândirea cunoștințelor tehnice de specialitate, dar și ABC-ul practicii de zi cu zi, nu este suficient de bine pus la punct. Deși există firme de construcții care au disponibilitatea de a-i susține financiar pe cei care doresc să se califice în meserii specifice sectorului, asigurându-le un loc de munca sigur chiar de la absolvire, rezultatele sunt foarte slabe în ceea ce privește dezvoltarea unui învățământ de calitate. „Școlile vocaționale de azi scot muncitori calificați, dar nu ajunge asta, nouă ne trebuie maiștri și oameni serioși, dispuși să muncească și să își asume responsabilități! Ne trebuie un învățământ care să ne asigure un nivel de pregătire superior, peste cel al muncitorilor calificați, deoarece în zona construcțiilor este mare nevoie de acest palier de oameni”, mai precizează Bogdan Pândaru.

Construim obiective strategice de la clădiri industriale și civile, la infrastructură de fluide, plus multe alte proiecte utilitare de importanță națională. Știm că generațiile tinere sunt cele pentru care noi construim, cu încredere în viitor. De aceea, susținem educația profesională și participăm activ la dezvoltarea competențelor tinerilor în meserii cu foarte mare cerere pe piața muncii. Creăm oportunități de angajare și formare a unor cariere solide, cu posibilități de dezvoltare reală: https://www.inspet.ro/cariere.

În tot acest context, realizăm că motivația interioară a tinerilor contează cel mai mult. Tocmai de aceea suntem alături de ei, îi susținem cu burse, îi integrăm în echipa INSPET, le prezentăm modul de lucru, compania, propria Platforma Industrială cu toate secțiile și atelierele aferente, le povestim cazuri concrete de reușită – de unde s-a pornit și unde s-a ajuns și îi asigurăm că provebul românesc „meseria este brățară de aur” este mai actual ca niciodată.

********

Dacă sunteți interesați să aplicați pentru un job în compania INSPET, vă invităm să accesați pagina dedicată de Cariere: www.inspet.ro/cariere. Aici veți găsi informații despre pozițiile deschise și cum să aplicați pentru ele. Vă invităm să faceți parte din echipa noastră, să împărtășim aceleași valori (profesionalism, spirit de echipă, responsabilitate, integritate) și să contribuiți la succesul și dezvoltarea industriei construcțiilor din România.

********

Puteți afla noutăți și mai multe informații despre compania INSPET pe LinkedIn, Facebook, YouTube și pe site-ul www.inspet.ro.